Stenmurar

Du kanske har sett inspiration till stenmurar på filmer och bilder eller till och med i ditt eget grannskap – men vad är de egentligen? Och ännu viktigare, hur ska du gå tillväga för att skaffa en sådan i ditt eget hem?

Stenmurar har funnits i århundraden, och det finns en anledning till varför de har funnits kvar. De är inte bara snygga, utan har också många praktiska användningsområden. Oavsett om du vill skapa en gräns för din fastighet eller helt enkelt vill lägga till lite extra avskildhet är en stenmur ett utmärkt sätt att göra det.

I den här artikeln ska vi titta närmare på stenmurar och utforska några av de olika sätt du kan använda dem i ditt eget hem. Vi kommer också att diskutera processen för att få en installerad, så att du kan vara säker på att du fattar rätt beslut för dina behov.

Läs mer markarbete & stensättning i ditt område:
Åre
Östersund

Enkelmur, stapelmur, dubbelmur

Du har säkert sett stenmuren och gärdesgården i klassisk engelsk stil. Det är en typ av stenmur som ofta används som avskiljare mellan olika delar av trädgården. Det finns också många olika typer av stenmurar. Här är några exempel: enkelmur, dubbelmur och stapelmur.

Enkelmuren är den äldsta stenmuren och enklaste typen av stenmur. Den är gjord av en enda lager av stenar och används vanligtvis som ett trädgårdsstaket eller för att markera en gräns.

Den dubbelmur består av två lager stenar och är lite mer robust än den enkla muren. Den används ofta för att skapa en skiljelinje mellan två fastigheter eller för att omsluta en trädgård. Skalmur är en typ av dubbelmur

Stapelmuren är en typ av kvadermur, som byggs med massiva granitblock som staplas i jämna lager till önskad höjd. För att vara en mur av kvadermur måste den också ha brutna vertikala linjer, vilket innebär att stenarna läggs i skift som bryter upp fogarna.

Stenmurar som tomt- och trädgårdsgränser

En stenmur är ett utmärkt sätt att lägga till lite design och skönhet i din trädgård, och den kan vara ett vackert tillägg till vilket landskap som helst.

Du kan använda murar som skiljeväggar för att skapa olika utrymmen i trädgården. Du kanske vill ha en avdelning för blommor, en avdelning för grönsaker och en avdelning för örter. Murar kan hjälpa dig att göra det. När det gäller att skapa ett insynsskydd eller en avgränsning i trädgården finns det inget som är bättre än en välplacerad stenmur.

Det finns några saker att tänka på när man bygger en stenmur. För det första måste du välja rätt typ av sten för projektet. Du kan välja en natursten eller en prefabricerad betongprodukt som är avsedd för utomhusbruk.

Stenmurar kan också användas smart för att skapa fokuspunkter i på din tomt eller trädgård. Kanske vill du skapa en uteplats där människor kan samlas, eller kanske vill du skapa en matplats utomhus. Murar kan vara till stor hjälp för detta ändamål. Stenmurar behöver inte vara höga för att fungera som avgränsare. En mur av sten som är 25-35 cm hög kan göra stor skillnad och ge en mysigare känsla till en uteplats.

Att välja rätt stenar till din mur

När du bygger en stenmur är det viktigt att välja rätt typ av sten. Du vill ha något som kommer att se bra ut och hålla länge. Ett alternativ är natursten, som finns i en mängd olika färger och texturer. Det är lite dyrare än andra typer av sten, men det är värt investeringen eftersom det ser så vackert ut och kommer att hålla i många år.

Ett annat alternativ är tillverkad sten, som tillverkas av betong och finns i en mängd olika färger och texturer. Den är billigare än natursten, men den ser inte lika fin ut. Det bästa sättet att avgöra vilken typ av sten som passar din vägg är att experimentera med olika alternativ och se vad du tycker bäst om. Du kan till exempel låna hem stenar för att se hur de ser ut i din trädgård. Det finns många olika material att välja på och om du är osäker kan du diskutera valet med oss.

Stödmur

En stödmur är en mur som byggs för att stödja en jord- eller bergssluttning. Den används för att hålla kvar jorden eller berget på ena sidan av muren samtidigt som jorden eller berget på den andra sidan får vara fritt från tryck. Stödmurar är vanligtvis gjorda av betong, sten, gabioner eller trä. Här är några material som kan användas till en stödmur av sten

Olika typer av material att använda till en stenmur:

  • Betongmurblock
  • Skiffersten
  • Blockstenar / råkilade stenblock i granit
  • Platsgjuten betong
  • Knäcksten
  • L-stöd
  • Lecablock
  • Olika typer av natursten

Stenmur i natursten

Ett annat alternativ för en stenmur är att bygga i natursten. Med sten i till exempel granit eller skiffer ger du din trädgård en exklusiv känsla. Valet mellan natursten och andra material är främst en fråga om smak, budget och vilket utseende man vill uppnå. Konstgjord sten är ofta billigare än natursten, men kommer att vara mer begränsad i sitt utseende. Välj ett grovhugget stenblock för ett mer naturligt och bergigt utseende, eller en polerad granitplatta för ett modernt och elegant utseende.

Stödmurar är en typ av mur då natursten också kan användas. En stödmur kan byggas av natursten som av sprängsten, skiffer, kalksten, fältsten eller granit.

Stenmurar av betong som är prisvärda

Du har kanske tänkt på att bygga en stenmur på din tomt, men det verkar som en dyr och omständlig process. Det finns emellertid en prisvärd och snabbare alternativ: stenmurar i betong.

Betongstenmurar är ett fantastiskt alternativ till murar av natursten, eftersom de är lätta att installera och billiga att använda. De kan erhållas i många olika färger och former, så du kan bygga en mur som passar perfekt in i ditt trädgårdslandskap.¨

Bygga en stenmur på sluttande mark

Du kanske undrar om du kan bygga en stenmur på en sluttande mark. Många tycker att det är svårt att inreda en trädgård som ligger på en sluttning. Svaret är dock ja, men det kräver lite mer arbete. En smart lösning är att bygga en så kallad stödmur.

Först måste du gräva ut området och jämna ut det så gott du kan. Sedan kan det vara bra att gjuta ett fundament som ger muren stabilitet. Därefter är det bara att bygga själva muren, lager för lager. Med en stödmur kan du skapa terrasser och skapa smarta uppdelningar mellan olika nivåer i trädgården. Om du inte känner dig bekväm med att göra detta själv kan du alltid anlita ett proffs för att hjälpa dig. Men med lite armbågsfett kan du definitivt bygga en stenmur på sluttande mark.

Stenmurar kan ha många olika funktioner i en trädgård. De kan fungera som praktiska avgränsningar, inramningar, ge avskildhet mot gatan eller ha rent estetiska funktioner. Om du funderar på att låta bygga en stenmur på din fastighet bör du kontakta ett specialiserat företag som kan ge dig råd om vilken typ av mur som passar bäst för dina behov och din budget. De kommer också att kunna ordna så att muren byggs av erfarna yrkesmän.

Måste man göra en bygglovsansökan när man bygger en stenmur i en villaträdgård?

Behöver du ett bygglov för att bygga en stenmur på din bakgård?

Svaret är: Det beror på. I de flesta fall behöver du inget bygglov så länge muren inte överskrider en viss höjd. Men det är alltid bäst att kontrollera med din lokala kommun för att vara säker.

En annan sak att tänka på är att alla stenmurar inte är skapade lika. Om du planerar att använda stora, tunga stenar kommer det att bli mycket mer arbete än om du använder mindre stenar. Så se till att du tar med det i din planeringsprocess.

Och slutligen, rådgör alltid med ett proffs innan du påbörjar något byggprojekt, stort eller litet. De kan hjälpa dig att planera projektet och se till att allt går smidigt.

Så tycker våra kunder:

Ommålning
Marksten, gräv och stödmur
Fasadrenovering, fönster, tak mm.
Byta fönster i radhus ca 11 st