Fasadbyte / fasadrenovering i Östersund med omnejd

Fasaden är mer än en vacker utsida. Den skyddar huset mot snö, regn, vind och värme. Vi på Kruger Bygg har lång och gedigen erfarenhet av mindre fasadrenoveringar såväl som större fasadbyten. Vi vägleder er från idé till genomförande och hjälper er att hitta fasad- och isoleringsmaterial som passar era behov. Vi ser till att ni känner er trygga genom hela processen och blir nöjda med husets nya fasad.

Fördelar med fasadbyte

Det finns många fördelar med att renovera fasaden. Oavsett om det handlar om att laga mindre skador eller ett helt fasadbyte så kommer det att ge huset en uppfräschning. En fasadrenovering kan genomföras av estetiska skäl, men även för att göra huset mer energieffektivt. Med en bra fasad, gärna med tilläggsisolering, är det möjligt att behålla mer värme i huset. En fasadrenovering är en stor investering både för ekonomi och miljö. En välskött fasad minskar även risken för rötskador och mögelangrepp på husstommen vilket kan bli ett stort och dyrt problem.

Så går ett fasadbyte till

Det är hög tid att renovera husets fasad när den börjar flagna, torka ut eller när det uppstår sprickor. Vi är specialister på fasadbyten och utför arbeten åt privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar i Östersund. Vi inspekterar, slipar, putsar och målar fasaden så att slutresultatet stämmer överens med era önskemål. Kontakta oss så berättar vi mer!

renovering av träfasad
två byggarbetare renoverad fasaden på en fastighet

Så tycker våra kunder:

Ommålning
Marksten, gräv och stödmur
Fasadrenovering, fönster, tak mm.
Byta fönster i radhus ca 11 st

Mer information om

Fasadrenovering och tilläggsisolering

Varför ska du tilläggsisolera din fasad?

Du ska tilläggsisolera din fasad för att upp emot 20 % av bostadens värme försvinner genom ytterväggarna. När du väljer att tilläggsisolera din fasad får du alltså ett jämnare och mer komfortabelt inomhusklimat, samtidigt som du får en lägre uppvärmningskostnad tack vare lägre värmeförluster.

Värt att tänka på är också att tilläggsisolering är ett avancerat projekt som oftast bara är motiverat när du ska byta/renovera din fasad.

Vad kostar det att byta fasad och tilläggsisolera?

Materialkostnaden ligger i regel på cirka 500 kr per kvadratmeter. Det medför att en fasadrenovering på 120 kvadratmeter har en materialkostnad på cirka 60 000 kr (120*500=60000).

Arbetskostnaden väntas i sin tur ligga på cirka 33 000 kr räknat på att arbetet tar 12 arbetsdagar, det vill säga 96 arbetstimmar. Värt att tänka på är att du får ROT-avdrag på 30 % av arbetskostnaden, vilket vi också räknat med i den ovanstående ungefärliga prisuppgiften.

U-värdet är viktigt

U-värdet är ett mått på hur mycket värme som lämnar en produkt, i detta fall fasaden. När vi byter eller tilläggsisolerar din fasad, då sänker vi U-värdet vilket medför att du får en lägre uppvärmningskostnad.

9 steg för att byta fasad och tilläggsisolera

  1. Riv bort den gamla träpanelen.
  2. Köp/välj ut isolermaterial av lagom tjocklek.
  3. Skär till och fäst dit den nya isoleringen.
  4. Häfta fast ett vindskydd så att ytterväggen blir tät.
  5. Montera spikläkten utanpå vindskyddet.
  6. Kapa till och sätt upp träpanelen.
  7. Måla fasaden med ett lager grundfärg och två lager täckfärg.
  8. Montera foder och knutbrädor.
  9. Måla fasaden ytterligare en gång för att täcka alla spår av fasadrenoveringen.

Behöver du bygglov för att renovera din fasad?

Ja, som tumregel behöver du ett bygglov för att renovera din fasad. Detta då en fasadrenovering i regel ändrar din bostads utseende. För att putsa din fasad behöver du däremot oftast inget bygglov. Om du är osäker gällande om ett bygglov krävs, ta kontakt med den bygglovsansvarige i din kommun.

Kan man byta fasad själv?

Ja, du kan byta fasad själv. Men du ska tänka på att det inte är en bra idé att byta fasad på egen hand om du inte har de kunskaper som krävs. Om du inte vet saker som vilket material som passar bäst och vad U-värdet ska vara efter renoveringen, då rekommenderar vi att du låter oss utföra arbetet åt dig.

Räcker det att byta enstaka panelbrädor i stället för att renovera?

Nej, det räcker i regel inte att byta enstaka panelbrädor i stället för att renovera hela fasaden. Om du märker att enstaka brädor på fasaden är dåliga är det ofta ett tecken på att hela fasaden behöver bytas ut. Du kan även riskera att skada fasaden om du bara byter ut enstaka panelbrädor.

Hur lång tid tar en fasadrenovering?

En normalt avancerad fasadrenovering tar mellan cirka 2 och 4 veckor. I den uträkningen inkluderas bara arbetstiden, och inte andra saker såsom den tidsåtgång som krävs för att få bygglov.

Fler tjänster:

Vi utgår från Frösön i Östersund och utför uppdrag i alla distrikt i Östersund kommun. Vi kan även på förfrågan utföra uppdrag i angränsande kommuner & inom Jämtland, inom rimligt avstånd såklart.

Här kan du läsa mer om att byta fasad i Åre